AKP'li Tarım Bakanı Yumaklı’dan AKP'li Aydın Büyükşehire ‘Uygunsuzluk’ eleştirisi
GÜNDEMTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aydın Kuşadası’nda zaman zaman taşkın ve su baskınlarına neden olan derelerin ıslah çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı.
Kuşadası’nda geride kalan 1 Şubat günü etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle ilçe genelinde dere yataklarından kaynaklı su baskınları ve taşkınlar yaşanırken, çok sayıda araç, ev ve kamusal alan da zarar görmüştü. Kuşadası Belediyesince ilçedeki ıslah edilmesi gereken 17 dereye ilişkin risklerin önceden yazılı olarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirildiği de geride kalan süreçte kamuoyuna yansırken, konuyu önergeyle TBMM’ye taşıyan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan’a Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan cevap geldi.
Kuşadası’ndaki derelerde taşkınlara sebep olan bazı uygunsuzluklar için Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) ile Kuşadası Belediyesi’ni işaret ederek gerekli bildirimlerin yapıldığı ve söz konusu olumsuzlukların büyük kısmının halen giderilmediğinin saptandığını belirten Bakan Yumaklı, ilçedeki Değirmen Dere Islahı işininse 2026 Yılı Yatırım Programı'na alındığını duyurdu. Bakan Yumaklı’nın önergeye cevabındaki ASKİ’nin sorumluğundaki Kuşadası’ndaki kanalizasyon ve yağmur suyu deşarj hatlarının derelere bağlandığını da uygunsuzluklar arasında nitelendirmesi büyük dikkat uyandırdı.
TAŞKINLARIN SEBEBİ GİDERİLMEYEN UYGUNSUZLUKLAR
Önergeye cevabında, “Taşkın ve Rüsubat Kontrolü Yönetmeliği"nin 18'nci maddesine istinaden ıslah edilecek derelerin kamulaştırmalarının yapılarak güzergahların ihtilafsız olarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne (DSI) teslim edilmesinin gerektiğini belirten Bakan Yumaklı, “DSİ yatırım programında yer alan işlerin tamamında mülkiyet sorunu bulunduğundan işlerin ihaleleri gerçekleştirilememektedir. Bununla birlikte taşkın yaşanan derelerde, DSİ tarafından taşkın sonrasında yapılan incelemelerde, tüm uyarılara rağmen derelerin üzerlerinin kapatılarak yol olarak kullanıldığı, yapıların kısmen ya da tamamen dere içerisine yapıldığı, kanalizasyon ve yağmur suyu deşarj hatlarının derelere bağlandığı, yolların dereleri kestiği noktalarda suyun geçişi için yetersiz büz ve menfezlerin konulduğu ve bu sebeplerle taşkınların yaşandığı anlaşılmıştır. Kuşadası ilçesindeki derelerde taşkınlara sebep olan bu uygunsuzluklar ilgili Belediyesine bildirilmiş olmakla birlikte uygunsuzlukların büyük bir kısmının halen giderilmediği tespit edilmiştir” dedi.
“ISLAHI YAPILMAYAN KISIMLARIN PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLADI”
DSİ tarafından Kuşadası’ndaki Güzelçamlı Dere Islahı, Davutlar Beldesi ve Arazileri Alaçay Deresi, Aydın-Kuşadası İlçe Merkezi Yan Dereleri (Söğüt Dere) 1.Kısım, Güzelçamlı Baldere Deresi Islahıyla Güzelçamlı Baldere Deresi Islahı 2.Kısım işlerinin tamamlandığını belirten Yumaklı, “Değirmen Dere Islahı işi 2026 Yılı Yatırım Programı'na alınmıştır. Ayrıca, Aydın Kuşadası İlçe Merkezi Yan Dereleri Islahı (Bahçecik, Zincir, Damlacık, Değirmendere ve Nacak Deresi), Aydın Aydın Kuşadası Alaçay Deresi Islahı 2. Kısım ve Aydın Kuşadası Kirazlı Mah. Efendioğlu Deresi Islahı işlerinde de kamulaştırma sorunları bulunmakta olup ilgili Belediyesince "Taşkın ve Rüsubat Kontrolü Yönetmeliği"nin 18'nci maddesi gereği ihtilafsız yer tesliminin yapılması sonrasında dere ıslahı yapımları yatırım programına alınarak gerçekleştirilecektir. Aydın Kuşadası Davutlar Mahallesi Alaçayır (Arapdere) Deresi işi 2026 Yılı Yatırım Programı'nda bulunmaktadır. Değirmen Deresi'nde daha önce ıslahı yapılmayan kısımlar için de proje çalışmalarına başlanmıştır. Bunun yanı sıra Kuşadası'nda yer alan derelerin kamulaştırma sorunu olmayan kesimlerinde her yıl düzenli olarak dere tanzimi çalışmaları yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir