Reklamı Geç
Tilos Travel
Aydın
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64232.608$

50 STK'dan Milli Park İçin Açıklama!

50 STK'dan Milli Park İçin Açıklama!
Aydın’da 50 sivil toplum kuruluşu, Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda çıkan ufak çaplı yangının ardından, bu konuya dikkat çekmek için açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bölgemizde biyolojik çeşitlilik açısından en önemli yer olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda olası yangın tehlikesine karşı, Kuşadası, Aydın ve Söke’de faaliyet gösteren 50 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olarak Nisan ayından bu yana uyarı yapmaktayız. Dün akşam saatlerinde, Dilek Yarımadası’nın, İlyasağa Karakolu-Dipburun arasındaki bir alanda yangın çıktığını basın haberlerinden ve sosyal medya paylaşımlarından öğrenmiş bulunmaktayız.Yangının görevli kurumlar tarafından büyümeden söndürüldüğünü öğrendik. Milli Park çevresinde yaşayan tüm bölge halkına geçmiş olsun” denildi.

Açıklama, “Her gün kontrolü mümkün olmayan binlerce insanın Milli Parkın içindeki günübirlik ormanlık alanlara girdiğini, burada kötü niyet ya da ihmal ve dikkatsizlik sonucunda bir yangın çıkabileceği konusunda hassasiyetimizi belirterek, en yetkili mercilere gerekli müracaatlarımızı yapmıştık. Milli Park yetkilileri tarafından gerekli her türlü önlemlerin alındığı, jandarma ve tomaların hazır olduğu, dronelerin uçurulduğu ve birçok alana fotokapanlar yerleştirildiği şeklinde açıklama yapılarak kamuoyu rahatlatılmıştı. Ancak dün meydana gelen yangın, önlemlerin yeteri kadar alınmadığını gösteriyor” şeklinde devam etti.

Açıklama, şu şekilde tamamlandı: “Dünkü yangın, halk arasında yasak bölge olarak bilinen, Milli Park’ın en değerli bitkilerinin ve yaban hayatının en yoğun olduğu Mutlak Koruma Zonu olarak belirlenen bölgede çıkmıştır. Habercilerin bildiriminden; yangını mültecilerin çıkardığı ve jandarma tarafından yakalandığını öğrendik. Milli Park’ın giriş kapısından, yangının çıktığı alan arasında yaklaşık 15 km’lik bir mesafe vardır. Mülteciler bu kadar mesafeyi tek yol olan asfalttan yürüyerek, tüm güvenlik önlemlerini ve fotokapanları aşarak nasıl geçmiştir? Dün meydana gelen yangının ne kadar korkunç sonuçlara yol açacağı ve ülkemizin en değerli doğal mirasının bir anda yok olabileceği anlaşılmıştır. Bu tehlike herkes tarafından bilinmeli, bundan böyle çok daha dikkat edilmelidir. Milli Park’ın coğrafik yapısını hiç bilmeyen mültecilerin tüm güvenlik önlemlerini aşarak, Yunanistan’ın Samos Adası’nın karşısındaki alana, nasıl olur da bu kadar rahat bir şekilde gelebildikleri mutlaka araştırmalıdır. Milli Park bütüncül olarak değerlendirilmeli, her alanına dikkat edilerek çok daha güvenli önlemler alınmalıdır.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorumlar

  • yorum avatar
    İlhami YILDIZ
    21-09-2022 22:27

    Milli park sınırları içerisinde değil mangal sigara içilmesi dahi derhal yasaklanmalıdır

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!