Reklamı Geç
Tilos Travel
Aydın
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    35.10
  • ALTIN
    2506.1
  • BIST
    10643.58
  • BTC
    66314.12$

İlaç Sektöründe Kriz Derinleşiyor!

İlaç Sektöründe Kriz Derinleşiyor!
Döviz kurundaki istikrarsızlık ilaç sektörünü de vurdu. Piyasada bulunamayan ilaç sayısı bine yaklaştı. Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası’nda eczacılar çocuk ve grip ilaçlarının bulunamadığını söylüyor.

Kurdaki istikrarsızlık, ilaç sanayisini de vurdu. Toplamda 7.000 farklı ilacın olduğu Türkiye’de eczaneler ağırlıklı olarak 1.200 çeşit ilacın satışını yaparken, piyasada bulunamayan ilaç sayısı ise bine ulaştı. Özellikle Sağlık Bakanlığı’nın 4.57 TL’lik Euro kuru üzerinden ilaç alımı yaptığı belirtilirken, hammadde ve mamulde yüzde 90 dışa bağımlı olan sektörü dar boğaza soktu. Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası’nda ise eczacılar, çocuk ve grip ilaçlarının ecza depolarında bulunmadığını belirtti.

“YERLİ ÇOK İTHAL YOK”
Şubat ayında yeni zam tarifesi ile birlikte tükenen ilaçların piyasaya hiç dönmeme tehlikesinin de olduğuna dikkat çeken eczacı Yeşim Seldüz, “İlaç bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Çocuk ilaçları ve grip ilaçlarınıdepolarda bulamıyoruz. İlaçta dışa bağımlıyız. Kronik hastalıkları olan insanların ilaçlarının çoğu ithal. Dövize endeksli oldu için vatandaşlar almakta zorlanıyor. İyi bir fiyatlama dengesi kurulmazsa sıkıntı olur. Üretici firmaların beklentisi karşılanmazsa bazı ilaçların geri dönememe riski var” dedi.

“PİYASALARDA DÜZENSİZLİK VAR”
İlaç şirketlerinin üretim maliyetlerini 4.57 TL olarak belirlenen Euro seviyesi nedeni ile karşılayamadığını ve yüzde 40 zam istediğini anlatan eczacı Mustafa Gören ise “Ecza depoları ilaç firmalarından alamadıkları için bizlere ilaç veremiyor. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği 4.57 TL bizleri olumsuz yönde etkiledi. İlaç fabrikaları ticari anlamda düşünür, eczane ticari anlamda düşünmez. Dolar düştü. Dolar almaya giderken 14 liradan veriyorlar satarken 11 liradan alıyorlar. Piyasada bir düzensizlik ve belirsizlik var. İlaç sektöründeki gidişat hiç iyi değil“ diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!