Reklamı Geç
Tilos Travel
Aydın
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2509.9
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64546.31$

Kuşadası'nda Odun ve Kömür Fiyatları Cep Yakıyor!

Kuşadası'nda Odun ve Kömür Fiyatları Cep Yakıyor!
Kömürün bu yıl tonu 4 bin liraya çıkarken, hem mahrukatçılar, hem vatandaş kara kara düşünüyor.

Türkiye’de döviz kurundaki hareketlilik kömür fiyatlarını da olumsuz etkiledi. Dolar ve Avrodaki hızlı yükseliş nedeniyle Aydın’ın Kuşadası ilçesinde 2 bin 500 liradan satılan ithal kömürün ton fiyatı 4 bin liraya kadar yükseldi. Esnaf, kömür fiyatları el yakınca vatandaşların ısınmak için çareyi odun satın almakta bulduğunu söyledi. Havaların soğumasıyla birlikte Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası’nda kış hazırlıkları başladı. Yerli kömürün kalorisinin düşük olması nedeniyle turistik ilçede yaşayanlar bu yıl da ithal kömür satın almak istedi. Ancak döviz kurundaki hareketlilik tüm Türkiye’de olduğu gibi Kuşadası’nda da kömür fiyatlarına olumsuz yönde yansıdı. Kentte geçen yıl 2 bin 500 liradan satılan ithal linyit kömürünün ton fiyatı bu yıl 4 bin liraya kadar yükseldi.

“ARTIK ODUN SATIN ALIYORLAR”
Kuşadası’nda yaklaşık 30 yıldır odun ve kömür satışı yaptığını belirten 69 yaşındaki Mehmet Sinyoroğlu, döviz kurundaki hızlı yükselişin kendilerini de zor durumda bıraktığını söyledi. Geçen yıl ithal kömürün tonunu 120 dolardan satın aldığını belirten Sinyoroğlu, “Fiyat, bu sene 220 dolara kadar yükseldi. Kömür satışlarımız yüzde 80 oranında düştü. 25 kilogramlık bir çuval kömürün fiyatı 40 lira oldu. Kömürün tonu 4 bin liraya kadar yükseldiği için insanlar artık odun satın almayı tercih ediyor” dedi.

“ACİLEN ERKEN SEÇİME GİDİLMELİ”
İkiçeşmelik mahallesinde yaşayan ev hanımı Rabia Nur Salkım ise “Geçen yıl kömürün çuvalını 15 liradan alıyorduk. Son zamlarla birlikte 40 lira oldu. Bir torba kömürle en fazla 1,5 gün idare edebiliyoruz. Yeni yıla kadar 2 bin 825 liralık asgari ücretle idare etmek zorundayız. Bir ton kömür satın almak için neredeyse iki ay çalışmak zorundayız. Bu şartlar altında kömür yerine odun satın almak bize daha mantıklı gelmeye başladı. Hayat çok pahalı. Türk Lirası olağanüstü değer kaybediyor. Fakat çözüm üretecek organ yok. Hükümetin hiçbir sözüne inanmıyoruz. Acilen erken seçime gidilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!