Reklamı Geç
Bulut Aygaz
Mustafa Gökçe
Eda Yurtcan
Aydın
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.31
  • EURO
    35.12
  • ALTIN
    2293.3
  • BIST
    9056.01
  • BTC
    70817.65$

Caretta Caretta Önce Vurulmuştu, Sonra Boğulmuştu!

Caretta Caretta Önce Vurulmuştu, Sonra Boğulmuştu!
İzmir’de denizde silahla vurularak yaralanan ve iyileştikten sonra tekrar denize bırakılan deniz kaplumbağası, 7 ay sonra Samos Adası yakınlarında ölü olarak bulunmuştu. Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yaşanan üzücü olayın ardından deniz kaplumbağalarının tehdit altında olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında, İzmir Güzelbahçe’de denizde ateşli bir silahla vurularak kıyıya vuran yaralı Caretta Caretta’nın, İzmir Doğa Koruma ve Milli Park Şube Müdürlüğü tarafından, Sasalı Doğal Yaşam Parkı Veterinerlik bölümüne getirilerek ilk müdahalesi yapılmıştı. Baş ve farklı bölgelerinde yaklaşık 65 civarında saçma çıkan kaplumbağanın, sol yüzgecinde derin bir yırtık ve başının sol bölümünde doku kaybı oluşmuştu.

HAYATA BAĞLANMIŞTI
İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar işbirliğiyle, EKODOSD tarafından Sasalı Doğal Yaşam Parkından alınan kaplumbağa Kuşadası’na getirilmiş, Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden (DEKAMER) gelen veteriner tarafından gerekli müdahalesi yapıldıktan sonra, Dalyan’da bulunan merkeze götürülmüştü. 5 aylık tedaviden sonra iyileşen kaplumbağaya DEKAMER tarafından uydu takip cihazı takılarak denize bırakılmıştı.
7 aydır takip edilen Caretta Caretta son olarak Kuşadası’nın karşısındaki Samos Adası yakınlarında görülmüştü. DEKAMER’den Prof. Dr. Yakup Kaska tarafından EKODOSD’a kaplumbağanın öldüğü bilgisi verildi.

BOĞULARAK ÖLDÜĞÜ TESPİT EDİLDİ
Seferihisar Ürkmez Gümüşsuyu sahilinde kıyıya vuran kaplumbağa İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlilerince alınarak, EKODOSD’a teslim edildi. EKODOSD tarafından Kuşadası’na getirilen Caretta Caretta, DEKAMER’den gelen uzmanlara teslim edildi. Merkezde veteriner hekimlerce yapılan nekropsi sonucunda kaplumbağanın ön yüzgecinde muhtemelen misinalara dolanarak yaralandığı ve boğularak öldüğü tespit edildi.

TEHDİT ALTINDALAR
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, denizlerin nadir canlılarından olan Caretta Carettaların insan kaynaklı tehditler nedeniyle yaşamlarını yitirdiklerinin görüldüğünü belirterek, “Son yıllarda yaralanan ve iyileştikten sonra tekrar denize bırakılan kaplumbağaların bir kez daha üzücü olaylarla karşılaşıp yaşamlarını kaybetmesi, bu canlıların ne kadar tehdit altında bulunduklarını da göstermektedir. Vatandaşların bilgilendirilmesi, duyarlılık ve farkındalık yaratılması açısından kamu ve özel kurumlar ve STK’lar işbirliği yaparak, nesilleri tehdit altında bulunan bu nadir canlıların ve yaşam alanlarının korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!