Reklamı Geç
Bulut Aygaz
Mustafa Gökçe
Eda Yurtcan
Aydın
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.10
  • ALTIN
    2326.6
  • BIST
    9122.28
  • BTC
    70416.8$

İki Bin Yıllık Antik Su Kemerini Kepçelerle Tahrip Ettiler!

İki Bin Yıllık Antik Su Kemerini Kepçelerle Tahrip Ettiler!
İkiçeşmelik mahallesinde Aydın Müze Müdürlüğü’nün titiz çalışmaları sonrasında ortaya çıkartılan "Antik Efes Su Yolu Kalıntıları", yol genişleten kepçelerin gazabına uğradı!

Tarihi zenginlikleri birer birer yok edilen Kuşadası’nda son darbe 2 bin yıllık Antik Su Kemeri’ne indirildi. Aydın Müze Müdürlüğü’nün 5 yıl önce ortaya çıkarttığı tarihi miras, CHP'li Kuşadası Belediyesi tarafından İkiçeşmelik Mahallesi’nde yapılan yol düzenlemeleri sırasında kepçeler tarafından tahrip edildi.

Tarihi mirasa yapılan büyük saygısızlık, bu konudaki titiz çalışmaları ile bilinen “Kuşadası Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi” tarafından ortaya çıkartıldı. Merkezin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, yapılan uygulama “Vandalizm” olarak değerlendirildi.

Kuşadası Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi, tarihi talanı şöyle duyurdu:

“Kuşadası belediye yönetimi bugünlerde İkiçeşmelik İlkokulu - Güneş Sokak çevresinde yol çalışması yapıyor. Belediyeye ait kepçe okuldan yukarı doğru çıkan Güneş Sokak’ın sol tarafındaki yamaç alanı traşlayarak yolu genişletmeye çalışıyor. Bu işlerin ne denli bilinçsiz kişilerce yapıldığı, işlerin başındaki sorumlu kişilerin kentin tarihi alanlarından bihaber olduğu açıkça görülüyor. Neden? Yol kenarı traşlanırken, sokak üzerinde bulunan çocuk parkının karşısındaki alanda yaklaşık 5 yıl önce Aydın Müze Müdürlüğü tarafından yüzey kazısı sonrası ortaya çıkarılan 2 bin yıllık Değirmenderesi - Efes su yolunun parçaları da kazınıyor. Kırmızı Horasanla sıvanmış antik su kanalının tabanı yapılan kazıma sonrası yamaçta sırıtıyor.

Yaklaşık 5 yıl önce varolan yan duvarlar ise yok ediliyor. Kale Kapısı’nın eşik taşını kırıp yok eden vandalizm burada da kendini gösteriyor. Kentin tarihi dokusunu korumakla görevli belediye, bilinçsiz ellerde tarihi yok ediyor. Ne yazık ki geçmişten bu yana belediye yönetimlerinin bir çok örnekle kentin tarihi dokusuna sorumlu yaklaşmadığını biliyoruz. Son yapılanlar ise tüy diker cinsten. Bunun adı tarihe saygısızlıktır.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!