Reklamı Geç
N-Class
Aydın
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.99
  • EURO
    35.80
  • ALTIN
    2529.0
  • BIST
    10889.48
  • BTC
    67868.438$

6.8 Şiddetinde deprem bekleniyor!

6.8 Şiddetinde deprem bekleniyor!
Prof. Dr. Sözbilir çok önemli açıklamalarda bulundu. Sözbilir açıklamalarında o şehri uyardı ve 6,8 şiddetinde deprem olabileceğini belirtti.

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin hayatını kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgedeki fay hatlarına ilişkin araştırmalar devam ediyor. Bu araştırmalardan biri de, İzmir’in 17 diri fayından biri olan ve bugüne kadar hiç incelenmeyen Gümüldür Fayı’na yönelik. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve ekibi, Gümüldür Fayı’nda hendek açarak eski deprem izlerini ve sarsıntı potansiyelini incelemeye başladı.
GÜMÜLDÜR FAYI NEREDEDİR?
Gümüldür Fayı, İzmir’in güneyinde, Payamlı ve Özdere arasında kalan bölgede, yaklaşık 30 kilometre uzunluğunda bir fay hattıdır. Fay hattı, Kuşadası Körfezi’nin kuzey sınırını oluşturur ve kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanır. Fay hattının derinliği ise yaklaşık 10 kilometredir.
6,8 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR
Gümüldür Fayı’nın deprem potansiyeli, DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir tarafından yüksek olarak değerlendiriliyor. Sözbilir, yaptığı açıklamada, fayın 6.8 büyüklüğünde deprem üretebileceğini belirtti. Sözbilir, fayın geçmişte ne zaman ve ne büyüklükte depremler ürettiğini, üretme sıklığını ve bunun sonucunda alınabilecek önlemleri belirlemek için fay kesitinden örnekler alarak inceleme yaptıklarını söyledi.
KURUMLARLA PAYLAŞILACAK
Gümüldür Fayı’ndan ne zaman deprem bekleniyor sorusunun cevabı ise henüz net değil. Çünkü fay hattının geçmiş aktivitesi hakkında yeterli veri bulunmuyor. Ancak Sözbilir, fayın 30 Ekim 2020’deki İzmir depreminin enerjisine cevap verme durumunu da araştırdıklarını ifade etti. Bu durum, fayın tetiklenebileceği veya stres biriktirebileceği anlamına gelebilir.

Sözbilir, elde edecekleri verileri kamu kurumlarıyla paylaşacaklarını ve alınacak tedbirlerin temelini oluşturacaklarını belirtti. Bu sayede, Gümüldür Fayı’nın deprem riski daha iyi anlaşılabilecek ve gerekli önlemler alınabilecek.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!