Reklamı Geç
Bulut Aygaz
Mustafa Gökçe
Eda Yurtcan
Aydın
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.09
  • ALTIN
    2300.4
  • BIST
    9075.04
  • BTC
    71297.44$

Kılıçdaroğlu'nun Ayıpladığı İhale Yöntemi, Ada'da Alışkanlık Oldu!

Kuşadası Belediyesi’nin Eylül 2019’dan bu yana en basit ihtiyaçlarda bile “Acil” gerekçesiyle CHP’nin “adrese teslim” ilan ettiği 21/B yöntemiyle alım yaptığı belirlendi.

Kuşadası Belediyesi’nin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “ayıplı” ilan ettiği 21/B yöntemi ile mal ve hizmet alımına 2019 Eylül’ün de başladığı, bu yöntemin bugüne kadar yaklaşık 10 kez kullanıldığı belirlendi. Belediye tarafından davet edilmeyen taliplilerin teklif bile veremediği ve sadece olağanüstü dönemlerde acil ihtiyaçlar için kullanılan yöntemle, bilgisayar kulaklığından, peyzaj düzenlemeye kadar pek çok mal ve hizmet alımının yapıldığı belirlendi. Belediye’nin sadece kayıtlarına ulaşabilen sekiz 21/B ihalesinde toplam 29 milyon 694 bin 46 liralık alım yaptığı ifade edildi. Kamuoyunda duyulan bazılarının şikayet konusu olduğu bu sekiz ihalenin 6’sında sadece 1 geçerli teklifin çıkması, kuşkuları haklı çıkartan bir durum olarak değerlendirildi.

Ulaşılan kayıtlara göre Kuşadası Belediyesi’nin CHP tarafından tartışmaya açılan “davet edilen firmaların katıldığı pazarlık” esasına dayalı 21/B yöntemi ile tanışması 2019 yılında oldu. “İlçe sınırları içinde katı atıkların toplanması, taşınması, kent temizliği ve vektörlerle mücadele hizmetlerinde kullanılmak üzere araç ve iş makinası kiralama” başlıklı ihale 23 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşti. Sadece 1 firmanın katıldığı ihaleyi, 3 aylık bir hizmet süresi için 1 milyon 663 bin 664 TL’lik teklif veren Gncr Hizmet Yönetimi A.Ş. isimli şirket kazandı. Türkiye’de pandeminin neden olduğu olağanüstü koşulların başladığı Mart ayı öncesinde, Kuşadası Belediyesi biri ocak ayındaki istinat duvarı yapım hizmeti, diğeri de uzay çatı onarımı olmak üzere bu kapsamda 2 ayrı ihale daha gerçekleştirdi. 2020 yılı sonuna kadar 21/B kapsamında gerçekleşen ihale sayısı 10’a yaklaştı. Belediye’nin dizüstü bilgisayar, kulaklık, yol düzenlemesi, bordür alımı ve araç kiralama gibi hizmetleri satın aldığı bu ihalelerden en büyük tepkiyi 28 Eylül 2020’deki Çevre Yolu Peyzaj düzenleme ihalesi topladı. 7 milyon 251 bin 046 lira fiyat veren tek geçerli teklifin sahibi Ali Ertan Yurtseven’in kazandığı bu ihale, hem yapılış biçimi, hem de maliyetinin şişirildiği iddiası ile şikayet konusu oldu. Bazı sektör temsilcileri, ihalenin duyulmasından sonra Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu, iptali için de yargıya başvurdu. Aynı yöntemle 28 Aralık 2020 tarihinde gerçekleşen ve 3 aylık süreyi kapsayan araç kiralama ihalesi de, daha önce bu hizmeti veren yüklenici firma tarafından rekabet koşulları oluşmadığı, maliyetin şişirildiği ve kazanan firmanın gerekli yeterliliğe sahip olmadığı gerekçesiyle için resmi makamlara şikayet edildi.

Belgelerine ulaşılan 21/B kapsamındaki 8 ihaleden sadece 20 Ocak 2020 tarihindeki istinat duvarı yapımı ve 18 Şubat’taki uzay çatı onarımı ihalelerinde 1’den fazla geçerli teklif alındı. Bu 2 ihalenin toplam tutarı 1 milyon 898 bin 647 lirada kalırken, tek geçerli teklifin geldiği diğer 6 ihalede ise toplam rakam 27 milyon 796 bin 099 liraya ulaştı. Kayıtlarına henüz ulaşılamayan 28 Aralık tarihindeki araç kiralama ihalesinde de geçerli tek teklifin alındığı, eski yükleniciye aylık 300 bin TL ödenirken, yeni maliyetin aylık 1 milyon 200 bin liraya, 3 aylık sözleşme süresi için de 3 milyon 600 bin liraya çıktığı iddia edildi.

Kuşadası Belediyesi pek çok mal ve hizmet alımı için 21/B yöntemini tercih ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmeleri sırasında TBMM’de yaptığı konuşmada davet pazarlık esasına dayalı bu yöntem için “ayıp” ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, bu yöntemle kamu ihalesi üstlenen firmalar için de “çete” benzetmesi yaptı. CHP, pek çok yöneticisi tarafından sert bir biçimde eleştirdiği 21/B ihale yöntemi ile alım yaptığı gerekçesiyle TBMM Başkanlığı hakkında da soru önergesi verdi. 10 yılda toplam 6 kez 21/B’ye başvuran Meclis Başkanlığı’ndan bu ihalelerin toplam tutarını ve kazanan firmaları açıklaması istendi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, basın açıklamasında "Bu zalim yönetim covid-19 salgınını bile yandaşları için fırsata çevirmeye çalışıyor. Nasıl mı? Kamu İhale Kanunu'nun 21B maddesini kullanarak. Afet,salgın gibi olağanüstü hallerde idareye istediği ile gizli kapaklı masaya oturma imkanı veren istisnai ihale yöntemini usül haline getiriyor" demişti. 

Bu arada CHP’li bazı aralarında İstanbul, Ankara ve Mersin’in de bulunduğu Büyükşehir Belediyelerinin de 21/B kapsamında mal ve hizmet alımı yaptığı belirlendi. Ancak söz konusu belediyelerin, katılımı arttırmak ve rekabet sağlamak amacıyla bu ihaleler için duyurular yaptığı belirlendi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!