Reklamı Geç
Bulut Aygaz
Mustafa Gökçe
Eda Yurtcan
Aydın
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.12
  • ALTIN
    2309.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70942.29$

Kuşadası'nda Şok! Çevreciler Yetkililere Seslendi!

Kuşadası'nda Şok! Çevreciler Yetkililere Seslendi!
Kuşadası’nda Doğal Botanik Park ile Kuştur arasındaki bölgede koruma altında bulunan ve fok yuvalarının yer aldığı kayalık bölgeye bir turizm tesisi tarafından iskele ve kıyı-yol düzenlemesi yapılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapıldı.

Kuşadası’nda Doğal Botanik Park’tan başlayarak Kuştur mevkiine kadar uzanan kayalık kuyular, ilçenin günümüze kadar korunarak gelen en güzel kıyı doğal alanları olarak dikkat çekiyor. Geçmiş yıllara göre bazı değişimler geçirse de kıyı kenar çizgisi büyük ölçüde halen doğallığını korumayı başardı.

ÇOK SAYIDA TÜRE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Kayalık kıyıların birçok canlıya ev sahipliği yaptığını dile getiren EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Kıyı alanlardan biri olan Doğal Botanik Park alanı, EKODOSD’un önerisiyle, bilim danışmanı Prof. Dr. Ali Çelik’in hazırladığı rapor doğrultusunda; Korumar Otel – Adakule Otel bölgesindeki alan, Kuşadası Belediyesi İmar, Hukuk, Sağlık ve Güzelleştirme Komisyon raporlarıyla koruma altına alınması oybirliği kabul edilmişti. Alanda Pamukkale Üniversitesi – EKODOSD işbirliğiyle yapılan envanter çalışmalarında 400’e yakın bitki ve 18 önemli orkide türü tespit edilerek, kitaplaştırılmış ve bir de yüksek lisans tezi yapıldı. Adanın kayalık kıyı alanında nesli kritik derecede tehlike altında olan ‘Akdeniz Fok’larına ( Monachus monachus) ait kıyı mağaraları bulunurken aynı zamanda fokların bu alanları beslenmek için kullandıkları belgelenmişti. Ayrıca Türkiye’de Akdeniz Foklarıyla ilgili çalışmalar yürüten en etkin doğa koruma kuruluşu SAD-AFAG’ın, Kuşadası’nda fokların yaşadığı kıyılarla ilgili bir raporu bulunuyor. Kayalıklarda bulunan kıyı mağaralarında yüzlerce Yabani Kaya Güvercini barınmakta ve üremektedir.Dünyada nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Küçük Kerkenez’in (Falco naumanni) alandaki önemli kuş türlerindendir” dedi.

BUGÜNKÜ ŞEKLİ BOZULACAK
Bahse konu olan karasal alanda geçmiş yıllarda, bir turizm işletmesi tarafından tahribat yapıldığı gerekçesiyle dava açıldığını. çalışmaların durdurulduğunu hatırlatan Sürücü, mahkeme tarafından zarar gören bitki örtüsü ve doğal yaşam alanı olması nedeniyle çevreye verilen zarar durumuna göre firmaya ceza uygulandığını belirtti. Aynı yerde başka bir firmanın daha kıyı düzenlemesi için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne talepte bulunduğunu dile getiren Sürücü, “ Şimdi de bir başka turizm işletmesi tarafından, Asansör olarak bilinen alanda bir kıyı düzenlemesi, yol ve iskele yapılmasına yönelik bir talebin bulunduğu duyumunu aldık. Bahse konu olan alan, yukarıda belirtilen hassas türlerin yaşam alanı olması, barınması, üremesi ve beslenmesine olanak sağlayan ekolojik ve denizel biyoçeşitlilik açısından önemli olması nedeniyle, bugünkü şeklinin bozulmaması gerekir. Eğer turizmin bir anayasası varsa, 1. Maddesi çevre olmalıdır. Çevreyi korumadan sürdürülebilir bir turizmin yapılması mümkün değildir. Kaldı ki burada bulunan değerler, korunduğu takdirde turizme en çok katkıyı yapacak doğal zenginliklerdir. Bahse konu olan alanlar, yoğun yapılaşmalarla olumsuz imajı bulunan Kuşadası’nda ekolojik bir vaha gibi durmaktadır. Bunu bozmaya kimsenin hakkı olmamalı, gelecek nesillere taşınması sağlanmalıdır” diye konuştu.

EKOLOJİK AÇIDAN HASSAS BİR BÖLGE
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi Ve Planlama Genel Müdürlüğü Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın Kuşadası bölümünde ilçenin Türkiye’ye deniz yoluyla çok sayıda turistin giriş ve çıkış yaptığı önemli bir liman kenti olduğunu belirtildiğini kaydeden Sürücü, ekolojik açıdan da hassas bir bölgede yer alan ilçedeki kayalık kıyılarda yapılmak istenen düzenlemeler, yol ve iskele konusunda, tüm kurumların ekolojik hassasiyetleri düşünerek görüş vermelerini umduğunu ifade etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorumlar

  • yorum avatar
    Mustafa Fidancı
    14-11-2021 15:03

    Betonlaşmaya hayır. Doğa olduğu gibi kalsın. Çocuklarımızın torunların betonla geleceğini yok etmelerine izin vermeyeceğiz.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!