Reklamı Geç
Bulut Aygaz
Mustafa Gökçe
Eda Yurtcan
Aydın
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2325.5
  • BIST
    9088.69
  • BTC
    69736.44$

Mahkemelik İhalede Dikkat Çeken Son Dakika Detayları!

Mahkemelik İhalede Dikkat Çeken Son Dakika Detayları!
Kuşadası Belediyesi’nin 21B kapsamında yaptığı araç kiralama ihalesi için, rekabet koşulları oluşmadığı ve kazananın gerekli yeterliliğe sahip olmadığı gerekçesiyle İdare Mahkemesi’nde iptal davası açıldı.

İhale Kanunu’nda olağanüstü hal durumlarında acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla yürürlüğe sokulan 21/B maddesi, Kuşadası Belediyesi’nin hem can simidi, hem de başının belası oldu. Daha önce bu kapsamda gerçekleştirdiği Çevre Yolu Peyzaj Düzenleme ve Sokak Düzenleme ihaleleri nedeniyle hakkında suç duyurusu yapılan Belediye, bu kez de araç kiralama hizmeti yüzünden mahkemelik oldu. Aralık ayının son haftasında pazarlık usulü ile yapılan araç kiralama ihalesine davet edilmeyen eski yüklenici Doğukan Turizm, ihalenin iptali için dava açtı. Aydın Bölge İdare Mahkemesi’ne açılan davada, İstanbul merkezli Uzman Personel Destek Hizmetleri Ltd. Şti’nin kazandığı ihalede gerekli pazarlık koşullarının oluşmaması ve ihaleyi alan firmanın gerekli yeterliliği taşımadığı gerekçe gösterildi.

Tartışmalı araç kiralama ihalesi ile gündeme gelen Uzman Personel Destek Hizmetleri ile ilgili araştırmalarda, şikayet konusu olan yeterliliği konusunda ilginç detaylara ulaşıldı. 23 Haziran 2015 tarihinde kurulan şirketin İstanbul Ticaret Odası’na yaptığı kayıt başvurusunda faaliyet konusu olarak kamu ve özel sektörde temizlik ve çöp toplama ana iş kolu olarak beyan edildi. Şirketin faaliyet konusu Kuşadası’ndaki ihale tarihi olan 28 Aralık 2020 tarihine kadar değişmedi. Ancak şirket yönetim kurulu, ihale günü aldığı genel kurul kararıyla faaliyet alanını genişleterek Araç kiralama ve taşımacılık hizmetlerini de ekledi. Aynı gün Kadıköy 28. Noterliği’ne tasdik ettirilen faaliyet alanı değişikliği Ticaret Sicili Gazetesi’nin, 5 Ocak 2021 tarihli nüshasında yayınlandı. Bu değişikliğin yayınlandığı gün Uzman Personel Destek Hizmetleri Ltd. Şti. Kuşadası Belediyesi’ne gerekli harçları yatırarak araç kiralama sözleşmesini imzaladı.

Bu ilginç detaylar konusunda görüş aldığımız hukukçular, Uzman Personel Destek Hizmetleri Ltd. Şti’nin araç kiralama konusunu, şirketin faaliyet alanına 28 Aralık 2020 tarihinde ekletmesinden daha önce bu konuda hizmet vermediğinin ortaya çıktığı yorumunu yaptı. Hukukçular faaliyet konusu ile ihalenin aynı gün gerçekleşmesini de “İhaleye davet edilmesinin önündeki yasal bir engel” şeklinde değerlendirdi. Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre durumu değerlendiren hukukçular, “Bu tür ihalelerde yeterlilik belgesinin ihale öncesi ihaleyi açan kuruma teslim edilmesi gerekir. Yeterliliğin en önemli belgelerinden biri de, talip olanın bu işi yapıyor olması ve tecrübesini belgeleriyle beyan etmesidir. Bu işi yaptığını gösterir tek belge, faaliyet alanını gösterir Ticaret Sicili kaydıdır. Burada görüldüğü kadarıyla söz konusu firma eksik yeterlilik belgesi sunmuş. Bu bile başlı başına ihaleye katılmasına engel bir durum” şeklinde konuştular.

Bu arada Aydın Bölge İdare Mahkemesi’nde davayı açan Doğukan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Turan, haklılıklarından emin olduklarını belirterek, ihalenin iptali için hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti. Söz konusu ihalenin 21/B kapsamında yapılmasının rekabeti önlediğini ve Kuşadası Belediyesi’ni zarara uğrattığını vurgulayan Erkan Turan, “Haklı olduğumuzdan ve yargının en doğru kararı vereceğinden zerre kadar kuşkumuz yok” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!