Reklamı Geç
Bulut Aygaz
Mustafa Gökçe
Eda Yurtcan
Aydın
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2299.0
  • BIST
    9057.25
  • BTC
    70727.14$

Midye Çiftlikleri Gözlerini Milli Park Kıyıları’na Dikti!

Midye Çiftlikleri Gözlerini Milli Park Kıyıları’na Dikti!
Uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan Dilek Yarımadası Milli Park kıyıları, potansiyel midye yetiştiricilik alanı olarak gösterilince yatırımcılar bakanlık önünde kuyruk oluşturdu.

Türkiye’nin eşsiz güzellikteki doğal mirasından biri olan Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı kıyıları, Midye Çiftliklerinin tehdidi altında. Potansiyel midye yetiştiricilik sahası olarak gösterilen Milli Parkın Kuşadası’na bağlı kuzey kıyıları ve Söke’ye bağlı güney kıyılarına gözünü diken yatırımcılar, tahsis alabilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kapısında resmen kuyruk oluşturdu.

Sahip olduğu doğal zenginlik ve çeşitlilik nedeniyle Uluslararası Sulak alanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa´nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) kapsamında bulunan Milli Park kıyılarını bekleyen tehlike, çevre örgütlerinin de tepkisine neden oldu. Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan açıklamada, kapıya yaklaşan tehlikenin doğada yaratacağı tahribata dikkat çekildi. EKODOSD’un konu ile ilgili bildirisinde tehlikenin büyüklüğü şu şekilde ifade edildi:

“Gerek karadaki yaban hayatının, gerekse denizdeki canlıların son sığınağı olan Dilek Yarımadası ve kıyıları mutlak korunması gereken en önemli doğa alanıdır.

Midye çiftliklerinin kurulması düşünülen alanlar; Dünyada 700 adet, Ege kıyılarında 100 kadar kaldığı tahmin edilen ve bakir olması nedeniyle kıyı mağaralarında üreyen Akdeniz Foklarının (Monachus monachus) önemli yaşam alanlarıdır.

Yunus türlerinin, Caretta caretta (İribaş Deniz Kaplumbağası), Chelonia mydas (Yeşil Kaplumbağa) gibi nadir canlıların özgürce beslendiği alanlardır.

Gelen yerli yabancı binlerce misafirin huzur duyduğu ve mutlu bir şekilde denize girerek dinlendiği Dilek Yarımadası Milli Parkı kıyıları, bakirliğini korumalı ve temizliğiyle gurur duyduğumuz deniz kirletilmemelidir.

Ekmeğini buradan çıkaran yerel kıyı balıkçılarının ve yaz aylarında Milli Parkın eşsiz güzellikteki kıyılarını misafirlere gösteren gezi yatlarının potansiyel alanlarına midye çiftlikleri kurulmamalıdır. Dilek Yarımadası kıyıları Türkiye’de ki en hassas alanların başında gelmektedir. Gerek sınırlarında, gerekse etki alanı içinde kalan bölgelerde, mevcut Uzun Devreli Gelişme Planında gösterilen günübirlik kullanım dışında hiçbir faaliyete izin verilmemelidir.

60’lı yıllarda verilen mücadeleler sonucunda Milli Park olan ve hemen herkesin “iyi ki burası Milli Park olmuş ve korunarak günümüze kadar gelmiş” dediği bu doğa harikasını korumak, bugünün çocuklarının geleceğini korumaktır. Dilek Yarımadası Milli Parkı Müdürlüğü’nün bu konuyu olumsuz değerlendirdiği bilgisini aldık ve bu kararı destekliyoruz. 

Midye Çiftlikleri Türkiye kıyılarında uygun birçok alanda kurulabilir ama Dilek Yarımadası kıyılarında asla kurulmamalı ve bu konuda tüm kurumlar ve sivil toplum örgütleri işbirliği yaparak bu uygulamaya karşı durmalıdır.”

EKODOSD’un, dikkat çektiği tehlike çevrecilerin de büyük tepkisine yol açarken, burada çiftliklerin kurulmasına karşı görüş bildiren Milli Park yönetimine destek yağdı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!